“Flaugnarde van m’n vader, die vind ik echt super lekker!”

aldus collega Xinthia

Daar moest ik natuurlijk het fijne van weten, te beginnen bij: “wat is flaugnarde eigenlijk” 🙃

Flaugnarde (soms ook wel flagnarde, flognarde of flougnarde genoemd) is een Frans baksel en wordt in de regel als dessert gegeten. Het fruit wordt in een beboterde ovenschaal overgoten met een mengsel van ei, bakmeel en suiker.

Alle clafoutis zijn flaugnardes maar niet elke flaugnarde is een clafoutis 🤓 

Clafoutis kende ik wel en zo blijkt, flaugnarde is een clafoutis maar dan gemaakt met ander fruit dan kersen. Alleen de variant met kersen mag clafoutis genoemd worden. Weten we dat ook weer 😅

🍒 Seizoen

Deze flaugnarde (of dus eigenlijk clafoutis) maakte ik met verse kersen omdat die toen in het seizoen waren (juni t/m augustus). Zijn de kersen niet in het seizoen? Geen nood! Gebruik dan kersen uit de diepvries of ga voor het originele recept van papa Xinthia: peren, frambozen en bramen.

Kersen flaugnarde (clafoutis)

Clafoutis is een heerlijk makkelijk Frans gebak met kersen. Clafoutis kan je ook maken met andere soorten fruit zoals peren of abrikozen. Dan wordt het flaugnarde genoemd. Alleen de variant met kersen mag als clafoutis door het leven gaan.

Equipment

  • ovenschaal (minimaal 24 cm doorsnede)

Ingredients

  • 750 gr ontpitte verse kersen (kersen niet in het seizoen? Gebruik dan diepvries kersen.)
  • 300 ml volle melk
  • 100 gr suiker
  • 4 eitjes
  • 5 ml vanille extract
  • 25 gr ongezouten roomboter
  • 90 gr zelfrijzen bakmeel
  • 4 el eau de vie
  • poedersuiker

Instructions 

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Ontpit de kersen, doe ze in een kom en schenk de kersenlikeur erbij.
  • Klop in een grote kom de eieren met de suiker en een snufje zout op tot een licht en luchtig mengsel. Spatel de bloem luchtig door het eiermengsel.
  • Meng het beslag met de melk en vanille met elkaar en roer het door.
  • Vet een ovenschaal (minstens Ø 24 cm in met boter).
  • Schep de kersen met een schuimspaan in de schaal en roer het over gebleven sap en eau-de-vie door het beslag. Schenk het beslag over de vruchten, verdeel er de boter in vlokjes over.
  • Bak de flaugnarde 40 minuten in de oven tot het beslag gestold is. Neem uit de oven en laat even rusten. Serveer lauwwarm met een beetje poedersuiker erover gezeefd. Smakelijk!
Course: Dessert, Nagerecht, toetje
Cuisine: Frans
Keyword: cake, dessert, gebak, kersen, zoet recept

Write A Comment

Rating recept