Hartige muffins, yes please!

Ik ben sowieso meer van het hartig dan van het zoet en met muffins kan je echt alle kanten op! Als het jou lekker in de oren klinkt, laat het dan samenkomen in een muffin!

Muffins en cupcakes, is er verschil? 🤷🏻‍♀️

Muffins en cupcakes lijken op elkaar maar zijn toch heel verschillend. Een cupcake las ik, bevat vaak meer bloem en suiker en heeft dus echt een cake structuur. Een muffin heeft meer een broodstructuur. Daarbij wordt er vaak melk gebruikt en wordt er ook vaak olie gebruikt. Maak je zoete muffins? Dan zijn die in de regel minder zoet dan een cupcake zou zijn.  Muffins worden ook niet versierd en zijn klaar als ze uit de oven komen.

Niet mixen maar spatelen

Muffin deeg hoef je niet tot in den treure te mixen met een garde of mixer (zoals bij bijvoorbeeld cakebeslag). Werk met 2 kommen, 1 voor de droge ingrediënten en 1 voor de natte. Bij het mengen van de 2 spatel je het rustig en met liefde door elkaar met een paar slagen. De bloem hoeft niet helemaal perfect vermengt te zijn.

kaasmuffins maken met Andere kaassoorten

Ja, dat kan heel goed. Ik gebruik hier brie en gruyere omdat die op moesten. Maar het kan ook heel goed met een mooie cheddar (wel van een blok, niet die plakjes tussen plastic zou ik doen, maargoed, misschien is dat juist wel heel lekker. Je weet het niet). Houd je van lekker pittig dan zou je deze muffins ook eens kunnen maken met een blauwe kaas. Het is aan jou 😊

Kaasmuffins met brie, gruyere, pancetta en tijm

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Servings 6 muffins
Deze kaasmuffins met brie, gruyere, pancetta en tijm zijn een heerlijke hartige snack en zo gemaakt!

Equipment

  • oven
  • muffin-/cupcakeblik

Ingredients

  • 40 gr geraspte gruyere
  • 80 gr brie
  • 100 gr pancetta in blokjes
  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl baksoda
  • 1 klein eitje
  • 115 ml melk
  • 30 gr yoghurt
  • 20 gr olijfolie
  • paar takjes tijm
  • 1 knoflookteentje
  • roomboter om mee in te vetten en te bestrijken
  • peper & zout

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven/onder warmte.
  • Smelt de boter en voeg de geperste knoflook toe, zet weg.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en de baksoda samen met een snuf zout (let op: de pancetta en de kaas zijn ook al zout).
  • Bak de pancetta tot deze mooi bruin en knapperig is en zet weg.
  • Rasp de gruyere en snijd de brie in blokjes, zet weg.
  • Kluts in een andere kom het ei samen met de melk, yoghurt en olie en voeg toe bij het meelmengsel.
  • Schep met een spatel (geen garde) het eimengsel voorzichtig door het meel, zo'n 6 slagen (hoeft niet helemaal perfect vermengt te zijn).
  • Voeg nu de kaas en pancetta toe samen met de tijm en vers geraspte peper.
  • Schep nog een paar keer voorzichtig om dat de vulling goed verdeeld is.
  • Vet het bakblik in met de boter en knoflook en schep het mengsel in de vorm. Hou bij elk een cm afstand van de rand.
  • Bak de muffins in ongeveer 25-30 mooi bruin. Smakelijk!
Course: Borrelhapje, Snack, Tussendoortje
Keyword: blauwe kaas, brie, muffins, pancetta

Write A Comment

Rating recept