Kaas-uienbrood (uienkruier) met tijm en balsamico

Cook Time 30 minutes
Servings 1 persoon
Dit kaas-uienbroodje is net even anders dan de uienkruiers die je vaak ziet en is echt een topper om eens te maken voor de lunch. Zoete gekarameliseerde rode ui, gooey kaas en afgemaakt met verse tijm en balsamicostroop.

Equipment

  • koekenpan
  • oven

Ingredients

  • 1 kleine ciabatta of ander hard broodje naar keuze
  • 2 rode uien
  • 2 plakken kaas die lekker smelt (ik gebruikte nu gewoon huis, tuin en keuken belegen kaas maar Gruyere, Fontina of Taleggio zijn bijvoorbeeld goede alternatieven!)
  • blaadjes tijm van ongeveer 5 a 6 takjes
  • 2 el balsamicoazijn
  • olijfolie
  • peper&zout

Instructions 

  • Als je afbakbrood gebruikt, verwarm dan je oven voor. Gebruik je een al afgebakken broodje van de bakker? Dan heb je straks alleen even de grill nodig, verwarm die voor zoals je gewend bent.
  • Snijd de ui in niet al te fijne blokjes.
  • Zet een pan op een laag vuurtje. Voeg een scheutje olie toe en doe de ui erbij samen met een snuf zout.
  • De ui moet heel zachtjes garen, niet bakken! Hij moet glazig en zacht worden zodat je straks mooie gekarameliseerde uien hebt. Dit duurt echt wel zo'n 20 minuutjes. Geduld dus.
  • Voeg na ongeveer 20 minuten de geriste tijm en balsamicoazijn toe. Laat de balsamico inkoken tot dat de uien een stroperig laagje hebben.
  • Halveer het broodje en leg de gekarameliseerde uien erop en daar bovenop de kaas. Zorg dat de uien goed bedekt zijn met de kaas.
  • Plaats de broodjes onder een warme grill tot de kaas begint te bubbelen.

Optie: balsamicostroop

  • Balsamicostroop kan je kopen in de winkel maar zelf maken is lekkerder en zo gedaan. Wel vind ik het lastig om een kleine hoeveelheid te maken omdat de verhouding van het oppervlak van de pan en de vloeistof vaak te groot is. Een heel klein pannetje helpt natuurlijk al wel. Maar dan heb ik het ook echt over van die ienieminie poppenpannetjes.
  • De kleinste hoeveelheid die ik aanhoud is 1 dl. Laat dit zachtjes inkoken tot een stroopje. Moeilijker is het niet! Houd er rekening mee dat de stroop nog wat dikker wordt als hij afkoelt.
Course: lunch
Keyword: kaas-uienbrood, uienkruier

Write A Comment

Rating recept