Wortelstamp, wortelstoep, huts(e)pot of hoe wij het thuis vroeger noemde “stamppot pee-n-juun”. Wat een heerlijke herinneringen aan deze eenvoudige maar super lekkere en vertrouwde stamppot! ๐Ÿ˜ƒ

Husselen of stampen? ๐Ÿค“

Het begrip hutspot is vele malen ouder dan het nu meer gebezigde begrip stamppot. In de 16 eeuw sprak men al van hutspot. Pas in de 20e eeuw dook het woord stamppot op. (bron: www.isgeschiedenis.nl)

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie definieert hutspot als volgt: ‘Eenig gerecht bestaande uit verschillende dooreengemengde en te zamen gekookte, in den regel ten deele klein gehakte bestanddeelen, waaronder vleesch doorgaans het voornaamste is. Vaak met de betekenis van dagelijksche pot, eten in het algemeen.’

Eerst pastinaak, later de aardappel

De ‘oer Hollandse’ aardappel deed pas in 1537 zijn intrede in Europa en maakte daarbij geen vliegende start. De structuur (waterig), smaak (bitter) en het formaat (klein) maakte het nieuwe gewas niet populair. Daarbij kwam dat men toen niet goed wist hoe ze de aardappel moesten bereiden. Hutspot werd van oudsher dan ook niet met aardappel gemaakt maar met pastinaak. Wat ironisch genoeg in deze tijd een ‘vergeten groente’ is.

Wat eet je erbij?

Zoals bij veel stamppotjes is dat heel persoonlijk. Hutspot is wat mij betreft net zo veelzijdig als stamp. Eet het lekker met wat uitgebakken spekjes, rookworst of stoofvlees. In dit receptje gaan we voor lekker gemarineerde kipkluifjes! ๐Ÿ˜ƒ

Hutspot met mosterd tijm kip en gekarameliseerde uitjes

Total Time 40 minutes
Servings 2 personen
Wie houd er nou niet van een lekkere hutspot. Deze keer niet met rookworst maar met Dijon en tijm kipkluifjes. Echt een heerlijke combi!

Equipment

  • oven
  • stamper

Ingredients

Voor de hutspot

  • 300 gr aardappelen in gelijke stukken
  • 200 gr winterwortelen in gelijke stukken zoals de aardappelen
  • scheutje melk
  • verse geraspte nootmuskaat naar smaak
  • peper en zout naar smaak
  • optioneel: klont roomboter

Voor de kipkluifjes

  • 8 kipkluifjes
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1/2 el grove mosterd
  • 1 knoflookteen geperst
  • verse tijm
  • peper en zout naar smaak

Voor de gekarameliseerde uien

  • 2 grote uien in halve ringen (niet te fijn)
  • klontje boter
  • peper en zout naar smaak

Instructions 

Kipkluifjes in de marinade zetten

  • Meng alle ingrediรซnten voor de marinade door elkaar en masseer de kipkluifjes goed in. Laat minimaal 15 minuten intrekken, langer mag natuurlijk!
  • Verwarm je oven voor op 180 graden hetelucht en braad de kipkluifjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.

De gekarameliseerde uien maken

  • Snijd de uien in iets grovere halve ringen.
  • Zet een antiaanbakpan op laag/middelhoog vuur. Voeg de boter en de uien toe en bestrooi alvast met wat zout. Laat rustig bakken, zeker niet te hard! Zo'n 20 minuutjes. Voeg eventueel wat water of nog wat boter toe als de pan te droog wordt.

De hutspot maken

  • Hebben de aardappels een mooie dunne schil, laat dan lekker zitten. Of schil ze als je wilt. Snijd ze in gelijke stukken zodat ze gelijk garen.
  • Doe hetzelfde met de wortel.
  • Zet een pan met koud water op en voeg de aardappels en wortelen toe. Kook tot alles mooi zacht is (geen prut he). Zo'n 20 minuten moet de klus wel klaren, afhankelijk van de grootte van je aardappels en wortels uiteraard.
  • Giet daarna af en stamp eerst grof, voeg een scheutje melk toe en stamp verder. Maak de stamppot zo grof of fijn zoals jij lekker vindt.
  • Breng op smaak met vers geraspte nootmuskaat en peper en zout.

Serveer op mooie borden en/of plank. Smakelijk!

    Course: Hoofdgerecht
    Cuisine: Hollandse pot, nederlands
    Keyword: boerenkoolstamppot, hutspot, kipkluifjes, wortelen

    Write A Comment

    Rating recept