Wait what?

Ik weet niet waarom maar ik was altijd in de veronderstelling dat ‘hasselback potatoes’ een Amerikaanse origine kende 🤷🏻‍♀️  Maar als je gaat lezen kom je tegen dat ze ogenschijnlijk bedacht zijn door een leerling kok (Leif Elisson) die in 1953 werkte in het Hasselbacken hotel in Stockholm 🤔  Echter zijn daar de meningen ook weer over verdeeld … Maakt ook niet zo veel uit. Het is een mooie aanvulling op alle bereidingen van de humble potatoe!

Ja, ja, die pollepels 🤪

Als je hasselback aardappelen opzoekt dan is het met 100% garantie dat je leest dat je twee pollepels nodig hebt voor het netjes insnijden. Dat is inderdaad ook handig maar het kan ook gewoon uit de losse pols, neem gewoon je tijd. Of gebruik een alternatief zoals de handvatten van twee koksmessen/broodmessen/fileermessen etc. (tafelmessen zijn doorgaans dan weer te laag).

Hasselback aardappeltjes

Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Er zijn zo veel manieren om aardappels te bereiden. Dus waarom niet eens wat anders. Deze hasselback potatoes kosten echt niet veel meer tijd dan aardappelpartjes uit de oven maar zien er wel spectaculair uit!

Equipment

  • oven
  • handig: 2 pollepels of iets wat daarop lijkt qua dikte

Ingredients

  • aardappels
  • wortel
  • olijfolie
  • peper & zout
  • optioneel: iets van kruiden voor garnering

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Ik laat de schil zitten en was de aardappelen even onder koud water. Schil de aardappelen als je daar geen fan van bent.
  • Het is niet per se nodig maar wel handig: 2 pollepels! Belangrijk bij hasselback aardappelen is natuurlijk dat ze mooi open waaieren maar wel aan 1 stuk blijven. Dit betekent voorzichtig de aardappelen dun insnijden tot net iets boven de onderzijde. En dat gaat heel gemakkelijk als je de aardappel tussen twee pollepels legt.
  • Smeer/masseer de aardappelen na het inkerven met olie, peper en zout. Zorg dat er overal een laagje olie zit.
  • Wortel is natuurlijk optioneel. Je hoeft het niet voor de hoeveelheid groente te doen maar het ziet er wel leuk uit en de wortel wordt ook heerlijk zacht en zoet.
  • Ga je voor de wortelversie? Snijd de wortel net zo dun als de aardappel en vet in met een beetje olijfolie. Steek ze dan voorzichtig tussen de aardappelschijfjes. Pas op dat de aardappel hierdoor niet in stukken breekt.
  • Leg de aardappelen op een met bakpapier of aluminum beklede bakplaat en bak voor ongeveer een uur of tot ze mooi bruin/krokant en zacht van binnen zijn. Baktijd is sterk afhankelijk van de grootte van de aardappelen. Neem dus ook aardappelen die hetzelfde zijn qua formaat.
  • Serveer met nog een drizzle olie, grof zeezout en wat verse kruiden. Smakelijk!
Course: Bijgerecht, Side Dish
Keyword: aardappel, hasselback aardappel, hasselback potatoes

Write A Comment

Rating recept