Ben jij minder van het ietsie pietsie precieze werk? Omarm dan de galette! Dit is een heerlijk georganiseerd hoopje flaky deeg en de mogelijkheden voor de vulling zijn eindeloos!

Deze is lekker hartig met witte asperges, Coburger ham, een eitje en een heerlijk frisse citroen-peterselie vinaigrette. Maar maak ook zeker eens een zoete galette, bijvoorbeeld deze slankere versie met aardbeien en zelfgemaakt tortilla deeg.

Hartige galette met witte asperges

Als er iets makkelijk is dan is het wel een galette! Deze met witte asperges, Coburger ham, citroen-peterselie vianigrette en een eitje is heerlijk voor een feestelijke lunch. Dit hartige taartje kan natuurlijk ook heel goed als avondmaaltijd. Maak er dan bijvoorbeeld een lekkere salade bij!

Ingredients

DEEG

  • 200 gr bloem (ik gebruik volkoren)
  • 150 gr ongezouten roomboter (koud en in blokjes gesneden)
  • 2-3 el ijskoud water
  • snuf zout flakes

CITROEN-PETERSELIE VINAIGRETTE

  • 6 el lekkere olijfolie
  • 1,5 el citroensap
  • rasp van een halve citroen
  • een half bosje platte peterselie
  • 1 klein sjalotje
  • zout flakes en versgemalen peper

VULLING

  • 500 gr witte asperges
  • 4 plakken dun gesneden Coburger ham (of hoeveelheid naar smaak)
  • 2 eitjes
  • 1 eidooier om te bestrijken
  • vers geraspte nootmuskaat

Instructions 

DEEG

  • Kneed de bloem, blokjes koude boter en het zout tot een deegje. Afhankelijk van de maling van je bloem kan je wat (ijskoud!) water toevoegen. Vorm het deeg tot een schijf, verpak in folie en laat rusten in de koelkast.

CITROEN-PETERSELIE VINAIGRETTE

  • Snijd het sjalotje ragfijn en hak de peterselie (ook redelijk fijn). Doe de olijfolie in een bakje samen met het citroensap, de rasp van de halve citroen en de gesnipperde sjalot en peterselie. Meng goed door tot een homogene massa. Breng goed op smaak met zout en peper.

VULLING

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Kook de eitjes semi hard (of zoals jij lekker vindt).
  • Schil de asperges en snijd de houterige kontjes en de topje eraf. Kontjes kunnen weg (of gebruik in de soep), de kopjes houd je apart. Zet een grillpan op hoog vuur, bestrijk de asperges licht met wat olijfolie en grill ze kort, net dat ze een mooi streepje hebben. Haal uit de pan, halveer de asperges over de lengte en snijd elke asperge in 3 gelijke stukken.
  • Verdeel het deeg in gelijke stukken of maak 1 grote galette. Rol het deeg uit, verdeel de kort gegrilde asperges over het midden en laat ongeveer 3 cm over tot de rand. Vouw de rand over de vulling en bestrijk met de eidooier.
  • Bak de galette(s) in het midden van de oven, ongeveer 25 tot 30 minuten.

SERVEREN

  • Pel de eitjes en halveer deze. Snijd ook de (rauwe) aspergetopjes door de helft. Zet de vinaigrette, ham en nootmuskaat alvast klaar.
  • Haal de galette(s) uit de oven en verplaats naar een rekje. Beleg de galette met de ham, eitjes en de aspergetopjes. Schep wat van de vinaigrette erover en rasp tot slot wat verse nootmuskaat over het geheel. Smakelijk!
Course: dinner, lunch
Cuisine: Nederland
Keyword: apserges, galette, hartige taart, makkelijke recepten

Write A Comment

Rating recept