First things first: wat is cilbir?

Want wat is het toch fantastisch om nieuwe gerechtjes te ontdekken. Nieuw voor mij dan natuurlijk want cilbir (spreek uit tjulbur) is al eeuwenoud en geliefd! En daar verbaas ik mij allerminst over. Deze gepocheerde eitjes in kruidige yoghurt zijn een feest om te eten! Traditioneel worden ze met een kruidige boter geserveerd en zonder aubergines.

Op zoek naar een stevig ontbijtje? I’ve got you!

Want hoewel ik er een avondmaaltje van maak, wordt cilbir van origine vaak gegeten als (stevig!) ontbijtje.

Cilbir een volwaardige avondmaaltijd maken

Als je wat vaker op I.K.ookt rondkijkt is het je misschien opgevallen: ik hou van groenten en die wil ik vaak ook in ieder gerecht verwerken. Zo ook hier. Om er een lekker hoofdgerecht van te maken koos ik ervoor om aubergine eerst te grillen en dan te poffen. Daarmee krijg je toch een flinke hoeveelheid groenten binnen.

Koolhydraatarm

Let jij even wat meer op de hoeveelheid koolhydraten die je naar binnen werkt?Dan is dit receptje perfect om eens te proberen! Door de aubergine mis je eigenlijk geen koolhydraten. Wil je toch wat bite toevoegen? Maak er dan een lekker homemade plat broodje bij. Mijn pita en naan receptjes zijn hier perfect voor! 

Gezondere cilbir (Turkse eitjes in kruidige yoghurt)

Servings 1 persoon
Traditioneel wordt cilbir in Turkije gegeten als ontbijt maar dit gerechtje tover je met minimale aanpassingen om in een volwaardig hoofdgerecht of heerlijke lunch! En mijn versie is ook nog eens net een tikkeltje slanker!

Ingredients

  • 1 aubergine
  • 1 ei
  • 200 gr Turkse yoghurt
  • 1 klein teentje knoflook geraspt
  • 1/2 tl cayenne
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • drizzle lekkere olijfolie
  • chilivlokken naar smaak
  • chilipeper naar smaak
  • bosje dille

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.
  • Halveer de aubergine, besprenkel met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en grill ze tot ze een mooi grillstreepje/-ruitje hebben.
  • Leg de aubergines op aluminiumfolie of in een ovenschaal en pof deze in het midden van de oven in ongeveer 50 a 60 minuten mooi gaar en zacht.
  • Maak nu de chiliolie door wat neutrale olie te verwarmen samen met gesneden chilipeper en wat chilivlokken.
  • Ga door met het pocheren van het eitje. Breng een ruime hoeveelheid water samen met een scheutje witte wijnazijn net tegen het kookpunt (niet bubbelen dus). Breek het eitje eerst in een schaaltje (dat is makkelijker dan direct in het water te plompen). Leg een zeefje net onder het wateroppervlak en laat het eitje erin rollen. Pocheer ongeveer 3 minuten, afhankelijk van de grootte van je eitjes. Leg daarna op keukenpapier.
  • Rasp nu de knoflook en hak een handje dille en meng deze samen met de specerijen en de yoghurt.
  • Serveer de yoghurt samen met de aubergine, het eitje en garneer af met chilivlokken, chilipeper, de chiliolie en nog wat verse dille. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht, lunch, Ontbijt
Cuisine: turkije
Keyword: aubergine, ei, gezonde recepten, slanke recepten, yoghurt

Write A Comment

Rating recept