Een gezonde voedzame burger

En dat komt voornamelijk natuurlijk door de ingrediënten en het feit dat je alles zelf maakt. Geen verborgen suikers of bergen met zout. Wel lekker veel kruiden en smaak! 😃

Vegetarisch maken🌱

Dat is heel eenvoudig: laat de halloumi weg of vervang voor een vega friendly alternatief.

Gezondere/slankere ‘Falafel’

Tussen haakjes want de originele falafel is natuurlijk gemaakt van alleen kikkererwten, heeft meestal een ronde vorm en wordt gepaneerd en dan gefrituurd. Dit is een gezondere/slankere variant zonder het paneerlaagje, met toevoeging van linzen en gebakken i.p.v. gefrituurd.

Zelf maken, zelf maken, zelf maken 🤩

Je kan pita’s, tzatziki en zelfs de burgers en salades kant en klaar kopen. Mjah, is dat net zo lekker en gezond?

Daarom zeg ik, even handen uit de mouwen en aan de slag! 😃

Voor deze pitaburgers heb je nog 3 andere receptjes nodig voor de:

Gezonde pitaburger met falafel van kikkererwten en linzen, gegrilde halloumi en tzatziki

Totale tijd incl. maken pita's, tzatziki en paprikasalade 2 hours
Total Time 2 hours
Servings 2 grote pitaburgers (of 4 kleintjes)
Deze pitaburger maak je helemaal zelf, smaakt heerlijk en is veel gezonder dan menig andere burger! Laat de halloumi weg of vervang voor een vega alternatief en je hebt een fantastische vegetarische burger!

Equipment

  • keukenmachine
  • gillpan
  • vijzel/specerijenmolentje

Ingredients

De linkjes voor het maken van de pita's, tzatziki en de paprikasalade vind je boven dit recept.

    De kikkererwten-linzen burgers maken:

    • 130 gr linzen uit blik
    • 130 gr kikkererwten uit blik
    • 1 knoflookteen
    • 2 lenteuitjes
    • handje platte peterselie
    • rasp van een halve citroen
    • 1 tl komijnzaad
    • 1 el bloem
    • 2 el yoghurt
    • 2 plakjes halloumi
    • optioneel: crispy chiliolie of sambal om de halloumi in te smeren
    • garnering: kiemgroenten en little gem sla

    Instructions 

    • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
    • Doe de kikkererwten en linzen in een zeef en spoel af tot het water helder is.
    • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de linzen en kikkererwten.
    • Zet de plaat in het midden van de oven en laat de kikkererwten en linzen ongeveer 15 tot 20 minuten 'drogen'. Haal uit de oven en laat afkoelen.
    • Snijd de lenteui in grove stukken, pers de knoflook en doe deze samen met de peterselie, rasp van de citroen, bloem, yoghurt en gevijzelde komijnzaad in de kom van de keukenmachine. Voeg de linzen en kikkererwten toe en maal tot een grof samenhangend mengsel. Breng op smaak met peper en zout.
    • Vorm 2 of 4 gelijke burgers, leg op een bord en laat ongeveer 15 minuten onder plastic folie opstijven in de koelkast.
    • Zet een koekenpan op middelhoog vuur, bestrijk de burgers met wat olijfolie, doe ook wat olie in de pan en laat rustig bakken tot de buitenzijde mooi bruin is en een beetje krokant.
    • Zet ook een grillpan op hoog vuur.
    • Snijd twee plakjes van de halloumi en besmeer deze met wat van de chiliolie of sambal. Als je niet van pittig houd kan je ook alleen olijfolie gebruiken.
    • Grill de halloumi tot deze mooie grillstrepen heeft, zet dan het vuur uit.

    De pitaburger samenstellen

    • Snijd de warme (belangrijk!) pita's open en beleg eerst met 2 blaadjes little gem en een flinke dot kiemgroenten. Leg daarbovenop de burger. Op de burger verdeel je de halloumi (dus in stukjes en niet in 1 plak). Leg daarbovenop wat van de paprikasalade en top af met de tzatziki. Serveer met extra paprikasalade en tzatziki on the side. Smakelijk!
    Course: Hoofdgerecht, lunch
    Cuisine: Midden-Oosten
    Keyword: halloumi, kikkererwten, linzen, pita, tzatziki

    Write A Comment