Gezonde en toch romige pasta met tomaat, aubergine en ansjovis

Servings 2 personen
Dit is een fantastisch lekkere pasta die je zo op tafel zet. Boordevol groenten én met minder koolhydraten en minder vlees of vis. Door de ansjovis niet helemaal vega. Je kan ze eruit laten maar juist de ansjovis zorgt wel voor die lekkere umami smaak!

Equipment

  • blender
  • oven
  • ovenschaal

Ingredients

  • 60 gr pasta
  • 6 mooie rijpe tomaten
  • 1/2 bakje gemende mini tomaatjes
  • 2 kleine/middelgrote aubergines
  • 6 tenen knoflook (poffen)
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml kookvocht van de pasta
  • 1 bos verse basilicum

Naar smaak

  • roomkaas (ongeveer 1 eetlepel per persoon)
  • fontina of taleggio (ongeveer 30 gram)

Instructions 

  • Verwarm je oven op 180 graden hete lucht.
  • Week de knoflooktenen in de schil in water.
  • Leg de aubergines op aluminiumfolie samen met de geweekte knoflooktenen en vouw iets dicht.
  • Pof de aubergine en knoflook in het midden van de voorverwarmde oven tot beiden mooi zacht zijn. De knoflook ongeveer 30 minuten, de aubergine ongeveer een uurtje.
  • Zet een klein pannetje op en voeg wat olijfolie toe. Snijd intussen de tomaten in kwarten en knijp deze fijn boven het pannetje. Voeg ook de tomatenpuree toe en laat zachtjes stoven.
  • Verwijder het vruchtvlees van de aubergine met een lepel uit de schil en knijp de zachte gepofte knoflooktenen uit. Voeg deze toe aan het pannetje met de tomaat. Voeg nu ook de ansjovisfilets toe en laat nog even sudderen.
  • Kook intussen de pasta al dente, giet af en bewaar het kookvocht.
  • Doe het tomaten-aubergine mengsel in je blender samen met 2/3 van de basilicum en de fontina of taleggio. Blender tot een mooie homogene massa. Gebruik het kookvocht om de gewenste consistentie te bereiken. Proef en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout.
  • Zet je oven intussen op grillstand en halveer de gemengde mini tomaatjes.
  • Doe de pasta in een ovenschaal en giet het tomaten-aubergine mengsel eroverheen. Leg de gehalveerde tomaatjes er bovenop en garneer eventueel nog af met wat stukjes fontina of taleggio. Schuif onder de grill, ongeveer 5 tot 8 minuten.
  • Garneer af met wat verse roomkaas en basilicum. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
Keyword: aubergine, pasta, spaghetti, tomaat

Write A Comment

Rating recept