Ja echt, zo groen is deze boerenkoolsaus echt! 💚

 

𝔹𝕆𝔼ℝ𝔼ℕ𝕂𝕆𝕆𝕃 𝕀ℕ 𝕄𝔼𝕀?! 😱
ℤ𝕠𝕟𝕕𝕚𝕘𝕖𝕟 𝕚𝕟 𝕙𝕖𝕥 𝕘𝕖𝕓𝕖𝕕𝕤𝕙𝕦𝕚𝕤 𝕧𝕒𝕟 𝕕𝕖 𝕤𝕖𝕚𝕫𝕠𝕖𝕟𝕤𝕘𝕣𝕠𝕖𝕟𝕥𝕖𝕟

Ik zou mijzelf zonder meer aan de eerste de beste schandpaal kunnen nagelen voor deze promotie van boerenkool in de maand mei. Jij weet toch immers ook dat dit groene kooltje genuttigd dient te worden in de wintermaanden. En dan het liefst gestampt, met piepers, en een dikke vette rookworst on the side graag. Zo eten we boerenkool in Nederland!

En hoewel ik alweer verlangend uitkijk naar het eerste bord dampende Hollandse boerenkoolstamp waar ik steevast een scheut azijn over uitwerp, wil ik ook nu een recept met dit kooltje kunnen delen zonder direct verguisd te worden. Want net zo goed als dat we allemaal perfect op de hoogte zijn van dat je boerenkool uitsluitend van september tot en met maart zonder schaamte in je pan mag gooien, zijn we ons natuurlijk ook bewust van alle nadelige kwesties die gepaard gaan met het verorberen van seizoensgroenten die dus niet in het seizoen zijn, toch?

Afgezien van smaak en voedingsstoffen is ook onze gewenning om alles voor de pak te hebben iets waar onze planeet weer net even minder blij van wordt. Denk aan kassen om klimaat na te bootsen, gassen om na te rijpen en niet te vergeten de ellenlange keten die nodig is om die avocado geprakt en wel op onze boterham te krijgen. Toch aardig om te zien dat de graaicultuur zich absoluut niet discriminerend opstelt en ook het groenten- en fruitvak gezellig mee mag doen.

Persoonlijk verkramp ik meer dan eens bij het idee dat ik boodschappen moet doen met in het achterhoofd die koe én vaak ook producenten die beter verdienen, de planeet die al tijden om aandacht schreeuwt en dan ook nog mijn eigen lijf wat nog jaren gezond en wel mee zou moeten gaan.

Met die gedachten is het toch fijn dat je deze zomerse frisse pasta mét boerenkoolsaus met een schoon geweten vanavond op tafel kan zetten. Deze maak je namelijk ook prima met Hollandse-in-het-seizoen-geteelde boerenkool uit de diepvries. 

En tegen wie nu denkt “een vriezer verbruikt toch ook stroom” zeg ik “gij die nooit een banaan of avocado koopt werpe de eerste steen!”

😉❤️

Gezond én vega: pasta met boerenkoolsaus

Servings 2 personen
Dit is een geweldig makkelijk en snel recept voor die drukke dagen. Met slechts een aantal ingrediënten maak je deze knalgroene gezonde pasta.

Equipment

  • blender
  • vijzel

Ingredients

  • 160 gr pasta (ik gebruik spaghetti maar gebruik gerust jouw favoriete pasta.)
  • 280 gr boerenkool (in het geval van hele bladeren verwijder je de harde nerven. Gebruik deze in bijvoorbeeld een soep of stoofje.)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 1 citroen (rasp en sap)
  • 1 el hele zwarte peperkorrels (of naar smaak)
  • 60 gr pecorino (30 gram tijdens bereiden en 30 gram voor garnering)
  • 1 el lekkere olijfolie (extra voor garnering)

Instructions 

  • Vijzel de peperkorrels en zet weg.
  • Snijd de knoflook en sjalotjes fijn en bak deze glazig in een koekenpannetje. Zet weg.
  • Verwijder in het geval van een hele boerenkool de harde nerven, was goed en snijd fijn. Kook de gesneden boerenkool in ongeveer 10-15 minuten goed gaar (gaarder dan je waarschijnlijk normaal zou doen). Laat uitlekken in een vergiet.
  • Kook de pasta al dente.
  • Doe intussen de gebakken knoflook, sjalotten en boerenkool samen met rasp van een halve citroen en het sap van de hele citroen en de olijfolie in de blender. Laat je blender echt even zijn werk doen, alles moet mooi fijn zijn en een zachte textuur hebben. Voeg eventueel wat kookvocht van de pasta toe. Breng op smaak met zout.
  • Giet de pasta af en doe direct terug in de pan. Giet de boerenkoolsaus over de pasta en voeg de pecorino toe. Hussel door tot het bijna een romige textuur heeft.
  • Serveer direct met de gevijzelde peperkorrels, de rest van de pecorino, rasp van de andere helft van de citroen en een scheutje lekkere olijfolie. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
Keyword: boerenkool, gezonde recepten, groenten in de hoofdrol, makkelijke recepten, pasta, snelle recepten

Write A Comment

Rating recept