Gevulde pofaardappel met runderstoofvlees, kersencompote en feta

Servings 2 personen
Een heerlijk gerecht waarin winter en zomer smaken elkaar aanvullen. Een must try voor de hartig-zoet combi lovers!

Equipment

  • Dutch oven
  • aluminiumfolie
  • slagerstouw

Ingredients

Voor het stoofvlees

  • 2 grote (ongeveer 200 gram per stuk) iets kruimige aardappelen
  • 700 gr runderlappen van de slager
  • 400 gr winterwortelen
  • 1 flesje bruin bier (ik gebruik hier Leffe Bruin maar elk bruin biertje volstaat. Kies dus gewoon jouw favoriet!)
  • 250 ml runderbouillon (ik gebruik 1/2 fond en 1/2 bouillon.)
  • 1 grote ui
  • 2 (verse)laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm
  • 3 takjes peterselie
  • bloem om het vlees mee te bestuiven
  • olijfolie en ongezouten roomboter
  • peper en zout
  • feta voor garnering
  • tuinkers voor garnering

Voor de kersencompote

  • 200 gr kersen
  • kneepje sinaasappelsap
  • water
  • 1 el maizena

Instructions 

Het stoofvlees maken

  • Verwarm je oven voor op 80 graden boven/onder warmte.
  • Haal het vlees minimaal een half uur van te voren uit de koelkast en snijd in gelijke stukken. Breng op smaak met flink wat peper en zout en haal door de bloem. Bak de stukken op hoog vuur in een combinatie van olie en roomboter kort aan zodat ze dichtschroeien en een mooi korstje krijgen. Haal uit de pan en zet weg.
  • Snijd de ui in niet al te fijne halve ringen. Voeg weer wat olie en boter toe (zelfde pan) en bak de uien op laag vuur zacht en glazig. Dit duurt zo'n 10 minuten. Ze mogen niet (te) bruin worden.
  • Was en snijd de winterwortelen in gelijke stukken.
  • Knoop de tijm, laurier en peterselie op met slagerstouw.
  • Verwarm intussen de runderfond/-bouillon.
  • Blus de uien af met het bier en laat tot de helft inkoken.
  • Voeg dan de wortelen en het vlees toe samen met de mosterd en het kruidenbundeltje.
  • Giet de bouillon erbij, zet de deksel op de pan en laat minimaal 3 uur garen in het midden van de oven. Check dan de gaarheid van het vlees en de consistentie van het stoofvlees. Sommige mensen houden nu eenmaal van dunnere of dikkere stoof. Te dun? Haal de deksel van de pan. Te dik? Voeg nog wat bouillon toe.
  • Zorg dat het stoofvlees in de oven al lekker zacht is geworden. Net voor serveren kan je het stoofpotje op het fornuis nog even doorwarmen.

De aardappels poffen (oven)

  • Verhit je over voor op 200 graden hetelucht.
  • Was de aardappels en smeer ze goed in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Wikkel de aardappels in aluminiumfolie maar maak de bovenkant niet helemaal dicht. Zo krijgen ze wat kleur en een knapperig korstje. Leg op elke aardappel een plakje roomboter.
  • Pof de aardappels in het midden van de oven in ongeveer een uurtje mooi bruin en gaar. Tijd is natuurlijk afhankelijk van jouw oven en de grootte/vorm van je aardappels. Check of de aardappel gaar is door er een mesje in te steken. Als die er gemakkelijk doorheen gaat zit je goed.

Kersencompote maken

  • Ontpit de kersen en doe deze samen met het sinaasappelsap in een pannetje. Laat op rustig vuur aan de kook komen.
  • Meng intussen de maizena met een scheutje water en voeg dit toe. Laat dit even meekoken tot de kersen mooi zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Voeg eventueel nog wat water toe als het te dik is.

Serveren

  • Snijd elke aardappel over de lengte in en schraap de aardappel voor de helft leeg met een lepel. Hiervan kan je bijvoorbeeld een snelle puree maken of serveer het er gewoon los bij.
  • Lepel wat stoofvlees in elke aardappel en schep daarbovenop wat van de warme kersencompote. Garneer met wat feta en tuinkers. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht
Keyword: aardappel, bruin bier, jacket potato, kersen, kersencompote, pofaardappel, rundvlees, stoofvlees

Write A Comment

Rating recept