Dit veelzijdige mengsel van noten, zaden en specerijen wil je voortaan altijd op voorraad hebben!

#FAVORITE 😍 | Zelf gestampte #DUKKAH

Tijd voor weer een persoonlijk favorietje 😃 Nee, geen groente deze keer maar wel een kraker van een strooiseltje die je portie dagelijkse veggies instant sexy maakt! 🤩 En je hummus – en je kippetje – en je salade – en je eitje… YES! Dit krokante en geurige mengsel uit Egypte maakt (bijna) alles net even specialer. Deze wil je vanaf nu altijd op voorraad hebben!

En als je nu denkt “WT!^$@ bedoel je nou met je dukkah 🤨”. Nou, dat snap ik wel 😅 Ik leerde dit mengseltje kennen via mijn bijbaantje bij De Peperboom in Veere maar ben het daarna op geen enkele kaart meer tegengekomen 🤷🏻‍♀️

[Nutteloos weetje tussendoor 🤓 : Dukkah (spreek uit doo-kah) betekent “stampen” in het Arabisch.]

LEKKER VARIËREN

Dukkah is nog niet op en top vertegenwoordigd in de supermarkt, meer kans heb je op de markt of natuurlijk online. Gelukkig is zelf maken makkelijk én dan maak je hem precies zoals jij lekker vindt. Want er is vast wel een super authentieke samenstelling maar zo streng ben ik niet 😉  En ook online en in kookboeken zal je tal van variaties aantreffen, stuk voor stuk heerlijk als je het mij vraagt!

DE BASIS

Hoewel de samenstelling dus niet in beton gegoten is, bestaat het mengsel vaak wel uit een combinatie van noten, zaden en gedroogde kruiden. Veelgebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld komijnzaad, sesamzaad, hazelnoten, pistachenoten, oregano en marjoraan. Mijn absolute topper in dit verhaal: venkelzaadjes! 🙌

Dukkah: een heerlijk veelzijdig krokant mengsel van noten, zaden en specerijen uit de Egyptische keuken

Dit is een fantastisch mengsel wat niet alleen heerlijk is als dip met olijfolie en brood bij de borrel maar ook als strooisel over groenten, eitjes en over vlees en visgerechten. Echt een topper om op voorraad te hebben!

Equipment

  • vijzel of hakmolentje

Ingredients

  • 65 gr hazelnoten
  • 3 el wit sesamzaad
  • 1 el zwart sesamzaad
  • 3 el amandelen
  • 3 el gepelde pistachenootjes
  • 1 el venkelzaad
  • 1/2 el komijnzaad
  • 1/2 el korianderzaad
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl zeezout

Instructions 

  • Rooster in een droge koekenpan de hazelnoten, amandelen en pistachenootjes.
  • Rooster daarna in dezelfde pan het komijnzaad, korianderzaad, sesamzaad, venkelzaad en de peperkorrels.
  • Laat alles afkoelen.
  • Hak de hazelnoten, amandelen en pistachenootjes grof.
  • Vijzel eerst het korianderzaad en de peperkorrels en voeg dan het komijnzaad en venkelzaad toe. Vijzel die laatste grof mee.
  • Doe dan alles samen in de vijzel en haal de vijzel er nog een paar keer doorheen. Het moet een mengsel worden van grove en fijne stukjes noot, zaad en specerijen.
  • Bewaar in een gedesinfecteerde en goed afsluitbare pot.
Course: Borrelhapje, dip, Snack
Cuisine: Egypte
Keyword: borrel recepten, dip, dukkah, noten, snack, specerijen, zaden

Write A Comment

Rating recept