Sinaasappelkoeken (orange bars) 

Deze sinaasappelkoeken zijn een zoete verwennerij met de frisse smaak van sinaasappel en het verwarmende van verse gember. In het Engels worden ze vaak ‘orange bars’ genoemd, een afgeleide van lemon bars. Maar waarom eigenlijk ‘bars’ als ze altijd in vierkanten worden gesneden?🤷🏻‍♀️

Verwarmende gember

Deze sinaasappelkoeken krijgen net even dat extra power door de toevoeging van vers geraspte gember. Een beetje pit! Ik vind het heerlijk maar als je minder van gember houdt kan je het natuurlijk weglaten.

Als boterkoek

Deze sinaasappelkoeken doen mij qua textuur heel erg denken aan boterkoek, al worden die natuurlijk wel anders gemaakt. Maar het heeft diezelfde lekkere boterige smaak. In combinatie met de sinaasappel en gember helemaal top!

Boterige sinaasappelkoeken met gember

Prep Time 20 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 9 koeken
Deze sinaasappelkoeken hebben een heerlijk boterige smaak wat doet denken aan boterkoek. Boterkoek maar dan wel loaded met sinaasappelsmaak!

Equipment

  • oven
  • vierkante springvorm Ø 18 cm
  • mixer

Ingredients

Voor de bodem

  • 60 gr roomboter
  • 65 gr bloem
  • 25 gr suiker
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 30 ml sinaasappelsap (vers)
  • 1 el sinaasappel zest
  • 1/2 el vers geraspte gember
  • 75 gr suiker
  • 8 gr bloem
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1 eitje

Garnering

  • poedersuiker

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven/onder warmte.

De bodem maken

  • Mix in een kom de boter luchtig.
  • Voeg dan de suiker toe en mix door. Daarna de bloem en het zout.
  • Maak een schijf van het deeg en laat rusten in de koelkast, zo'n 15 minuten.
  • Zet intussen de springvorm klaar, bekleed de bodem met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegroller uit.
  • Leg de deegplak op de bodem. Scheurtjes werk je makkelijk weg door alles goed aan te duwen.
  • Bak de bodem 18 minuten in het midden van de oven.

De vulling maken

  • Rasp de sinaasappel tot je een eetlepel zeste hebt. Rasp ook de gember.
  • Meet het sap af en doe in een kom samen met de overige ingrediënten. Meng alles tot een homogene massa.
  • Stort het mengsel bovenop de bodem. De bodem hoeft niet eerst af te koelen.
  • Bak in ongeveer 20 a 25 minuten in het midden van de oven.

Garneren

  • Snijd de koek in 9 gelijke stukken. Voor het mooi kan je de bruine randjes er eerst afsnijden. Bestrooi de koeken met poedersuiker. Smakelijk!
Course: Snack, Tussendoortje
Keyword: orange bars, sinaasappel, sinaasappelkoek, zoete tussendoortje

Write A Comment