Bloemkoolsoep met mosterd, nootmuskaat, tijm en kikkererwten

Bloemkoolsoep met mosterd, nootmuskaat, tijm en kikkererwten

Simpel, snel en gezond. En als je wilt: vegetarisch! Lekker voor de lunch, tussendoor of als voorgerechtje.

Tip1: Om deze soep vega-proof te maken hoef je alleen de bouillon te vervangen!

Tip 2: Minder vega maken? Bak wat kleine blokjes chorizo uit en gebruik die bij de garnering.

Tip 3: Romiger maken? Dat kan met (uiteraard) room maar ook bijvoorbeeld met cream cheese of kokosmelk.

Tip 4: Voor de kaasliefhebber, garneer af met een hard pittig kaasje zoals parmezaan of pecorino.

2 pers. | 30 min.

Ingrediënten
 600 bloemkool
 1 olijfolie
 1 sjalotten
 1 knoflookteentjes
 witte wijn
 1 tijm (ik gebruik hier gedroogde)
 1 bouillon (ik gebruik kippenbouillon maar kan ook heel goed op de vegetarische toer met groentebouillon)
 1 pittige mosterd
 peper en zout
Garnering
 1 grove mosterd
 kikkererwten (blik)
 1 selderijstengel
 bloemkoolroosjes
 van nootmuskaat

Bereiden
1

Snijd de sjalot(ten) en knoflook fijn.

2

Doe de olijfolie in een pan en voeg de sjalot(ten), knoflook en gedroogde tijm erbij. Laat "zweten" op een laag vuurtje, het moet zo min mogelijk kleur krijgen maar wel glazig worden.

Verse tijm kan ook maar die voeg je dan later toe. Van verse tijm heb je iets minder nodig, ongeveer de helft. Maar is uiteraard smaak afhankelijk!

3

Snijd intussen je bloemkool tot behapbare roosjes. Ik gebruik ook de stamp. Die snijd ik net iets fijner en voeg ik al direct toe aan de pan.

4

Als de sjalot(ten) mooi glazig zijn voeg je de wijn toe. Laat deze indampen.

5

Voeg dan de bloemkoolroosjes en een liter bouillon toe. Laat dit ongeveer 8 tot 10 minuutjes pruttelen of tot ze mooi gaar zijn.

6

Dan hoppa, alles in de blender.

Voeg alvast toe:
- Vers geraspte nootmuskaat.
- De mosterd
- peper en zout.

7

Dan is het proeven, proeven, proeven. Voeg naar jouw smaak de smaken toe!

Afgarneren
8

Meng de kikkererwten en een paar rauwe bloemkoolroosjes met een klein beetje olijfolie en zeezout. Rooster de kikkererwten en bloemkool in een grillpan of in de oven tot deze een beetje crispy zijn.

9

Meng de grove mosterd met een drupje olijfolie zodat die wat vloeibaarder wordt.
Snijd de selderij in hele fijne blokjes en meng met een klein snufje zeezout.

10

Garneer af met de mosterd, geroosterde bloemkool en kikkererwten en selderij. Rasp nog wat nootmuskaat over de soep en klaar!

Ingredients

Ingrediënten
 600 bloemkool
 1 olijfolie
 1 sjalotten
 1 knoflookteentjes
 witte wijn
 1 tijm (ik gebruik hier gedroogde)
 1 bouillon (ik gebruik kippenbouillon maar kan ook heel goed op de vegetarische toer met groentebouillon)
 1 pittige mosterd
 peper en zout
Garnering
 1 grove mosterd
 kikkererwten (blik)
 1 selderijstengel
 bloemkoolroosjes
 van nootmuskaat

Directions

Bereiden
1

Snijd de sjalot(ten) en knoflook fijn.

2

Doe de olijfolie in een pan en voeg de sjalot(ten), knoflook en gedroogde tijm erbij. Laat "zweten" op een laag vuurtje, het moet zo min mogelijk kleur krijgen maar wel glazig worden.

Verse tijm kan ook maar die voeg je dan later toe. Van verse tijm heb je iets minder nodig, ongeveer de helft. Maar is uiteraard smaak afhankelijk!

3

Snijd intussen je bloemkool tot behapbare roosjes. Ik gebruik ook de stamp. Die snijd ik net iets fijner en voeg ik al direct toe aan de pan.

4

Als de sjalot(ten) mooi glazig zijn voeg je de wijn toe. Laat deze indampen.

5

Voeg dan de bloemkoolroosjes en een liter bouillon toe. Laat dit ongeveer 8 tot 10 minuutjes pruttelen of tot ze mooi gaar zijn.

6

Dan hoppa, alles in de blender.

Voeg alvast toe:
- Vers geraspte nootmuskaat.
- De mosterd
- peper en zout.

7

Dan is het proeven, proeven, proeven. Voeg naar jouw smaak de smaken toe!

Afgarneren
8

Meng de kikkererwten en een paar rauwe bloemkoolroosjes met een klein beetje olijfolie en zeezout. Rooster de kikkererwten en bloemkool in een grillpan of in de oven tot deze een beetje crispy zijn.

9

Meng de grove mosterd met een drupje olijfolie zodat die wat vloeibaarder wordt.
Snijd de selderij in hele fijne blokjes en meng met een klein snufje zeezout.

10

Garneer af met de mosterd, geroosterde bloemkool en kikkererwten en selderij. Rasp nog wat nootmuskaat over de soep en klaar!

Bloemkoolsoep met mosterd, nootmuskaat, tijm en kikkererwten

Enjoy!
Gemaakt en gesmaakt?

#IKkookt @i.h.s.k

Geef een reactie