GEZONDER SNACKEN!
oui!
c’est possible! 🥳🤩✌️

Kan in mijn geval geen kwaad tijdens deze “prop-je-vol” decembermaand 🙊.

Want ik weet niet wat het is maar als we eenmaal in deze olijke tijd en ietwat sociaal hysterische periode terecht zijn gekomen denk ik nog meer aan eten dan gewoonlijk (oui, ook dit is c’est possible! 👻) . Op zich is daar nog niet heel veel mis mee maar als je vervolgens ook nog eens dat alles gezellig je snavel inschuift, dan kan je die feestdagen kilo’s hartelijk verwelkomen 🙃. Komt ook nog bij dat de sportschooluurtjes nu toch wat beperkt zijn en het feest is compleet! Maar de winterse wolligheid trainen we er wel weer af 🏋🏻‍♀️ dus tot die tijd prop ik mij nog even genadeloos vol 😌.

Maar om te kunnen genieten van een hartige snack hoef je echt niet altijd je frituur van stal te halen en die o zo heerlijke koolhydraten laten we ook even links liggen. Vandaag niets van dat alles, vandaag zetten we een op en top winterse groente en gezonde krachtpatser in het zonnetje: #BOERENKOOL 🙌

Vaak zien we dit kooltje natuurlijk in de vorm van stamppot maar als chippie is de boerenkool ook echt een ware charmeur! Maken, maken, maken! 🙂 

#WATVINDJIJ 🤷🏻‍♀️ Boerenkool…

💚💚💚 “Doe ik door m’n smoothie, door de soep, door de sla, op pizza, door het eten van m’n kanarie etc. etc.”
💚💚 “Vind ik eigenlijk alleen lekker als stamppot.”
🆘 “Nee dank je, boerenkool is niet te verteren.”

#WEETJE: Dat boerenkool “niet te verteren” zou zijn zit nog best een kern van waarheid in 🧐

Boerenkool staat te boek als gezond waarbij sommigen het zelfs verheven hebben tot “#superfood”. Maar TE veel (rauwe) boerenkool is zoals met zoveel dingen waar ‘TE’ voor staat wellicht minder florisant voor je gestel dan je zou denken. 

Boerenkool doet voor je darmen wat een cactus doet wanneer je het over je huid wrijft: het vaak en in grote hoeveelheden eten, wat nu gebeurt met smoothies en salades, verergert de problemen voor je darmen. Problemen die uiteen kunnen lopen van een opgeblazen gevoel en buikpijn tot winderigheid. – libelle.nl

💡#TIP

Hou je net als ik van een pitje? 🌶 Bestrooi dan op het laatst met chilivlokken of wat cayennepeper!

Basisrecept: boerenkool chips

Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Oh how I love my kale 😉 Boerenkool, heerlijk. Vaak zien we het natuurlijk in de vorm van boerenkoolstamppot maar als krokantje is de boerenkool ook echt een ware charmeur! Maken, maken, maken! 🙂

Equipment

  • oven

Ingredients

  • hele boerenkool bladeren (die zakjes uit de supert kan maar vind ik minder voor het resultaat)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • optioneel: chiliflakes

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 120 graden hetelucht.
  • Was de boerenkool.
  • Verwijder de harde stelen. Niet weggooien! Super lekker in stoofjes, soep, sauzen, meegekookt met de sperziebonen morgen etc.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hierop de boerenkool. Besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout (niet te veel zout) en masseer even goed in dat alles lekker bedekt is.
  • Plaats de plaat in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 a 45 minuten krokant (niet verbrand). Smakelijk!
Course: Appetizer, basisrecept, Bijgerecht, Borrelhapje, Side Dish, Snack, Tussendoortje
Keyword: boerenkool, chips, groentengerecht

Write A Comment

Rating recept