For all you pancake lovers!

Banh (cake) Xeo (sissend), oftewel: een fantastisch lekker knapperig pannenkoekje uit de Vietnamese keuken!

Bonus: glutenvrij, lactosevrij en eivrij!

(en als je wilt vegetarisch/vegan te maken. Maar traditioneel wordt het toch echt met iets van varkensvlees, garnalen of inktvis geserveerd.)

Geen gevogelte dan???

Je zou denken: ‘een kippetje past er ook prima bij maar dit betreft toch wel een puntje waar menig banh xeo liefhebber over kan twisten.

Mijn motto: als jij er een mals kippetje in wilt, DOEN! 😉

Kliekjes mania!

De licht neurotische banh xeo purist zal zeker in verweer komen als ik zeg: “banh xeo is een toppertje om je kliekies op te maken”. Want strikt genomen zijn er wel degelijk bepaalde ‘spelregels’ voor zowel het beslag en de toppings.

Maar goed, ik ben geen Vietnamees en heb dus ook geen moeder/tante/oma die mij uitkaffert als het nu net even niet super traditioneel wordt opgediend.

Want houd je je een beetje aan de 5-smaken-filosofie, dan zit je volgens mij prima gebakken ✌️

👉 zuur
👉 zout
👉 zoet
👉 bitter
👉 en natuurlijk 🌶🔥

DE SMAAK VAN VROEGER #gezondsnacken

Daar geloofde mijn oma wel in! Alhoewel, ze deed ook gesmolten roomboter over de sla 🤔😅 Maar de radijsjes als gezonde snack staan mij ook nog goed bij: rauw en met een beetje zout om in te dippen. Heerlijk! En nog steeds als we deze peperige knolletjes in huis hebben kan ik hier zo van genieten!

VEGGIEFACTS + NO FOOD WASTE = Het blad van deze volumineuze worteltjes is eetbaar en bevat zelfs meer vitamine C, calcium en proteïne dan de radijsjes zelf. Verwerk het rauw in een salade of roerbak eens mee in een wok-gerecht.

Banh xeo (knapperige Vietnamese pannenkoekjes) met garnalen

Pannenkoeken liefhebber? Dan wil je deze Vietnamese versie echt een keer proberen. Deze pannenkoeken zijn heerlijk crispy en bevatten ook nog eens geen gluten, lactose of eieren!

Ingredients

  • 125 gr rijstbloem
  • 375 ml water
  • 2 tl kurkuma
  • snuf zout
  • neutrale plantaardige olie zoals raapzaadolie

Toppings

  • garnalen (ongeveer 3, gehalveerd en zonder het darmkanaaltje)
  • taugé
  • bosuitjes
  • sla
  • munt
  • (Thaise)basilicum

Instructions 

Maak eerst de nuoc cham dipsaus en de ingelegde radijsjes. De linkjes vind je hierboven.

  • Weeg de rijstbloem af en roer de kurkuma en zout door de bloem.
  • Meet het water af en voeg toe aan de bloem. Meng goed door en laat minimaal een kwartiertje rusten in de koelkast. Als je denkt "dit beslag is net water" dan zit je waarschijnlijk goed, het is vele malen dunner dan ons Hollandse pannenkoeken beslag.
  • Het beslag is nu klaar om te bakken. Roer voordien nog even goed door.

Zorg dat je alle ingrediënten voor op de pannenkoekjes klaar hebt staan, het bakken gaat heel snel.

  • Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur en voeg een redelijk flinke scheut olie toe (ze moeten wel knapperig worden). Wacht tot de pan en de olie goed heet zijn, we willen een ongeëvenaarde 'sizzle' als het beslag erin gaat.
  • Voeg een afgemeten hoeveelheid van het beslag toe en draai de pan rond, het beslag stolt bijna direct. Draai het vuur iets lager en beleg de helft met de toppings die je klaar hebt gezet.
  • Controleer na ongeveer 1 minuut of de onderkant mooi knapperig wordt. Sla dan met een spatel de niet belegde helft over de belegde helft en laat nog even bakken. Keer dan af en laat nog even bakken aan de andere zijde. Verwijder de pannenkoek uit de pan en leg op een schaal en herhaal het proces.
  • Serveer de banh xeo met veel lekkere verse kruiden zoals munt, platte peterselie (koriander als het echt moet 😉 en top af met lenteui. Serveer met de nuoc cham en de ingelegde radijsjes. Smakelijk!
Course: Hoofdgerecht, lunch
Cuisine: vietnamees
Keyword: eivrije recepten, glutenvrije recepten, lactosevrije recepten, pannenkoeken, vietnamese recepten

Write A Comment

Rating recept