Feta is hot!

Dit schapenmelk kaasje (soms ook gemaakt van geitenmelk) lijkt wel zijn gloriedagen te ervaren. Door de TikTok hack  (waar Culy.nl trouwens 6 leuke varianten op maakte) en de  “whipped feta recepten” die je om de oren vliegen halen we massaal dit lekkere Griekse kaasje in huis.

Een gezondere feta dip

Want als je ons al wat langer volgt, zoeken wij vaak de uitdaging op tussen smaak en het gezonder/slanker maken van gerechtjes. Want soms is het heerlijk om te genieten van een fully loaded versie en soms mag het even net iets minder, en daar past deze feta dip helemaal bij!

Dus hoe maak je een feta dip nou net even slanker zonder toch die mooie zoutige smaak van de kaas verloren te laten gaan. Aubergine gaat je helpen! Aubergine neemt makkelijk de smaak over van andere ingrediënten en door deze te poffen krijgt hij een lekkere licht rokerige smaak wat perfect past in deze dip! Daarnaast zorgt het poffen ervoor dat je het vlees heel mooi romig kunt blenderen wat de textuur van de dip alleen maar lekkerder maakt!

Op smaak brengen met kruiden

Tijm past perfect bij dit dipje en is dan ook een kruid wat ik aanraad om er zeker in te verwerken. Daarnaast heb je alle vrijheid. Heb je nog wat peterselie of basilicum over? Gewoon gebruiken!

Een beetje textuur en crunch

De dip zelf is heerlijk romig van textuur, het is dan lekker om wat crunch toe te voegen. Een klein handje geroosterde noten en zaden is al genoeg. Ik gebruik hiervoor pijnboompitten, sesamzaad en pompoenpitten.

Waar eet je deze feta-aubergine dip bij?

Deze dip is super veelzijdig. Uiteraard lekker op een toastje bij de borrel of als spread op brood. Maar deze doet het ook heel goed als pastasaus!

Aubergine feta dip

Prep Time 10 minutes
in de oven 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 1 flink bakkie
Wat is dit een heerlijk en net even anders dan anders dipje om te maken! De smaak is lekker romig en toch krijg je heel wat groenten binnen. Deze is super voor bij de borrel maar doet het ook goed als bijvoorbeeld spread voor op brood en zelfs bij bijvoorbeeld pasta!

Equipment

  • oven
  • aluminiumfolie
  • blender

Ingredients

  • 1 (flinke) aubergine
  • 100 gr feta
  • 1 knoflookteen door de pers
  • citroenrasp van 1 citroen
  • wat verse tijm
  • eventueel anders verse kruiden als peterselie en basilicum
  • 2 el yoghurt
  • lekkere olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • geroosterde pijnboompitten, sesam en/of pompoenpitten voor garnering

Instructions 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg de aubergine op aluminiumfolie en pof deze ongeveer een uurtje in de oven of tot deze mooi zacht is vanbinnen.
  • Doe intussen de feta, citroenrasp, knoflook, yoghurt en wat tijm in de blender.
  • Laat de aubergine iets afkoelen zodat je zonder je fikken te branden het vruchtvlees eruit kunt schrapen en doe deze ook in de blender. Het liefst nog wel een beetje warm zodat de feta mooi romig kan worden tijdens het blenderen.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer in een mooie schaal en garneer af met wat verse kruiden, de zaden en pitten, wat olijfolie en citroenpartjes. Smakelijk!
Course: dip, saus, Snack, spread
Keyword: aubergine, dip, feta

Write A Comment

Rating recept