Het witte goud: de witte asperge! 🤩

We zitten er middenin: het aspergeseizoen en wat houden wij hier van asperges (ook de groene overigens!). Het is echt zo’n heerlijk seizoensproduct waar je (wij in ieder geval 🙃) echt naar uitkijken! 

Klassiek versus een beetje variatie

Dit blijft ook wel een discussie met mijzelf hoor 😅 Want hoe ver ga je met mooie producten. Klassiek worden witte asperges natuurlijk geserveerd met ei, beenham en een botersausje. En ook daar zijn weer variaties op: witte asperges à la Flamande (met ei, peterselie en boter), gewoon met een gekookt eitje, gesmolten roomboter en dikke plakken beenham die even worden opgewarmd in het kookvocht van de asperges of lekker met een hollandaisesaus, jam!🤤

Hoewel wij echt wel houden van deze klassieke combinatie, vinden wij het ook leuk om te variëren. En daar is deze soep met gepofte witte asperges wel een voorbeeld van.

Asperges gebruiken van kop tot kont

Asperges zijn in de eerste plaats al niet super voordelig, dus wil je er wel alles uithalen wat erin zit! Heel soms zijn de kontjes echt te houterig om te kunnen gebruiken, maar dan heb je ook niet de mooie te pakken. Wat mij betreft kun je ze dan beter laten liggen en wachten tot je betere kwaliteit in huis kan halen.

Maar van kop tot kont dus want in deze soep gebruik je alles, natuurlijk ook de schillen!

Scherpe messen (in je blender)

De schillen van de asperges kunnen soms wat draderig zijn maar dat betekent niet dat je ze niet kunt gebruiken. Een scherp mes en scherpe messen in je blender gaan je helpen! Help je blender door alles al lekker fijn te snijden.

Zeven is een must!

Maar al heb je de scherpste messen, er blijven altijd wat draden over. Haal de soep dus altijd even door een zeef en je zit goed.

Aspergesoep van gepofte witte asperges

Cook Time 30 minutes
oventijd 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 2 personen
Zin in eens een andere aspergesoep dan met ei, room en ham? Deze aspergesoep van gepofte witte asperges is echt even lekker anders! De gerookte olijfolie, balsamicosiroop en sesam en pompoenpitjes maken hem helemaal af.

Equipment

  • blender of staafmixer
  • fijne zeef
  • grillpan of elektrische grill
  • oven

Ingredients

  • 2 middelgrote sjalotten
  • 3 grote knoflooktenen
  • 8 witte asperges
  • 1 liter groentebouillon
  • scheut droge witte wijn
  • gerookte olijfolie
  • sesamzaad en pompoenpitten
  • balsamicostroop
  • peper en zout naar smaak

Instructions 

  • Maak eerst de balsamicostroop door wat balsamicoazijn in te koken in een klein pannetje. Als je iets overhoud kun je dit prima bewaren, balsamicostroop is over veel gerechten een topper!
  • Rooster in een droge koekenpan de sesamzaadjes en pompoenpitten. Voeg eerst de pompoenpitten toe, die zijn groter en hebben net iets langer de tijd nodig om mooi te roosteren. Blijf erbij, ze verbranden snel!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg de sjalotten en knoflooktenen in hun schil in een bakje water.
  • Schil de asperges en snijd de houterige onderkantjes en de koppen eraf. Leg de koppen apart, die gaan we straks grillen. De kontjes en de schillen niet weggooien maar fijnsnijden. Zet ook weg.
  • Smeer de asperges in met wat olijfolie en leg op een met aluminiumfolie bedekte bakplaat. Leg ook de sjalotten en de knoflook op de bakplaat en dek deze half af met het aluminiumfolie. Zet in het midden van de oven en laat ongeveer een uurtje poffen tot de asperges, sjalotten en knoflook mooi zacht zijn.
  • Zet intussen een pannetje met een scheutje olie op middelhoog vuur. Bak daarin de fijngehakte schillen en kontjes van de asperges.
  • Ontdoe de sjalotten en knoflook van hun jasje en doe in de pan samen met de gepofte asperges. Laat even bakken en blus dan af met de witte wijn. Laat deze inkoken.
  • Voeg dan de bouillon toe en laat het geheel nog even pruttelen.
  • Verwarm intussen de grill en rooster de koppen van de asperges tot ze een mooi grillstreepje hebben.
  • Doe alles in een blender en maal fijn. Zet intussen de zeef met pannetje klaar. Giet de soep in de zeef en roer met de bolle kant van een lepel de soep door de zeef.
  • Warm eventueel nog even op. Serveer in kommen en garneer af met de aspergekoppen, gerookte olijfolie, balsamicostroop en geroosterde sesamzaadjes en pompoenpitten.
Course: Hoofdgerecht, Soep, voorgerecht
Keyword: aspergesoep, soep, witte asperges

Write A Comment

Rating recept